Etkin Eğitim Kurumları
Etkin Eğitim Kurumları
Blog

Kendini Gerçekleştiren Kehanet (Pygmation Effect)

“İyi düşün iyi olsun”, “Bir şeyi bin kez dersen olur “ sözlerinin psikolojik bir gerçekliğe dayandığını biliyor muydunuz?

Kendini gerçekleştiren kehanet kavramı herhangi bir gerçekliği olmayan bir durumun, zamanla beklentiler ve düşünceler ile gerçeğe doğru dönüşmesidir. Kişi başlangıçta kesinliği ve varlığı olmayan duruma inanarak düşünce ve davranış sistemi ile adım adım kaçtığı olay örgüsünün içinde kendini bulur. Böylelikle tahmini ya da öngörüler ile düşünce sisteminde var olan inanç zamanla bir gerçek halini alır.

Araştırmalar düşünce ve davranışlarınızın yaşantımızdaki etkilerini olumlu veya olumsuz sonuçları ile bağlantılı olduğunu kanıtlamıştır. Bir inancı eylemler ve eylemlerin getirmiş olduğu yeni davranış ve düşünceler ile pekiştirmenizle inancı doğrulayacak etkileri adım adım göstermeye başlayacaktır . Aynı etki, başkaları hakkında olan inançlarınız ve düşünce kalıplarınız içinde geçerlidir. Bu sürecin nasıl bir döngüyle oluştuğunu bilmek, inançları kontrol etmek ve doğru yönlendirmek için yardımcı olabilir.

  • Başlangıçta bireyler çevresi hakkında bazı inançlara sahip olmaya başlar.
  • Bu inançlar zamanla etrafındaki bireylere karşı davranışları etkiler.
  • İnançlar doğrultusunda gerçekleştirilen davranışlarınız ise karşınızdaki bireylerin size karşı olan inançları üzerinde etkili olmaya başlar.
  • Çevrenizdeki bireylerin size karşı oluşturdukları inançlar doğrultusunda hareket etmeleri ise sizin inandığınız öngörünün doğrular ve böylece bir döngü oluşur. İlk adımın değiştirilmesi ise döngüyü tamamen değiştirerek yaşanacak olayların tamamen farklı ilerlemesine neden olabilir.

Özellikle sınav döneminde çocuklarda “Çalışıyorum, çalışıyorum olmuyor.” “Ne kadar çalışırsam çalışayım olmayacak.” yönündeki otomatik olumsuz inançları zamanla davranışa dönüşecek ve öğrenci çalışma sürecinde anlama ve öğrenme algılarını kapatacaktır.

Sınavdan bir önceki günkü kaygıları da aslında bu olumsuz düşünce ve inançlar ile giren çocuk, yoğun sınav kaygısı, stres, motivasyon düşüklüğü yaşayacaktır. Sınav esnasında bu ve benzeri düşünceleri sınavdaki başarısını düşürecek ve sonunda kehanet kendisi gerçekleştirmiş olacak.

Bu nedenle daha olumlu inançlara sahip olmak sınav sürecindeki öğrenciler gibi yaşamın birçok döneminde kehanetlerin pozitif etkilerini görmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle “YAPABİLİRİM”, “BAŞARABİLİRİM”, “ÖĞRENİYORUM” vb. şekilde inançlarınızı yeniden yapılandırabilirsiniz.

ÜMMÜGÜLSÜM UNAN – MENTOR

Sizi Arayalım

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız

Bize Ulaşın

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Konu
Mesajınız