Etkin Eğitim Kurumları
Etkin Eğitim Kurumları
Blog

Yeni Nesil Sorularının Öğrenciler / Veliler Üzerindeki Etkileri

Yeni nesil sorular dediğim için öğrenciler ve velilerden içten içe bir ah duyar gibiyim şimdi. Yeni nesil sorularla ilgili olumsuz görüşler üzerine son bir yılda daha eğlenceli hale getirilmesi için öğretmenler tarafından çalışılmaktadır. Yeni nesil soruları, ifade edebilme, problem üretme, problem çözme, sistemli düşünme, kritik edebilme,planlı ilerleme ve üst düzeyde düşünebilme yollarını bizlere istemesekte öğretiyor. Yeni nesil sorularını çözmeye zekâ oyunlarının yardımını büyük oranda fark ediliyor. Zekâ oyunları, problem çözmede ,mantık muhakeme yeteneklerinin gelişmesinde yararlanılabilecek iyi bir araçtır. Zekâ oyunları ile problemleri oyun oynayarak çözen öğrenciler yeni nesil sorularını çözmeye karşı daha olumlu tutum sergileyebilirler.

Yeni Nesil Soru Nedir?

Yeni nesil sorular geçtiğimiz yıllarda LGS ve YKS’de uygulanmaya başlanan, önceki yıllara göre yalnızca bilgi değil,onu yorumlamayı öncelik edinen bir soru tipidir. Yeni nesil sorular daha evvel uygulanan sınavlardaki sorulara göre daha karmaşık görünebilir. Daha uzundur, görsellerle desteklenir. Bu soruların daha uzun olması öğrencileri çoğu zaman tedirgin eder. Yapısı itibari ile bu soruların ezberi değil, yorum yapabilme yeteneğini önemsemesi aslında eğitimde arzu edilen bir durumdur. Yeni nesil soruların rahatlıkla çözülebiliyor olması; öğrencinin özümseme, muhakeme yapma gibi durumları gerçekleştirebiliyor olduğunu gösterir.( Öğrenci Koçu / Eğitim Uzmanı/ Osman Sarı)

Yeni Nesil Soruları Çözebilmek İçin Kitap Okuma Şart mıdır?

Yeni nesil sorularını çözmek için kitap okumak şartır demek pek doğru olmayabilir.Hiç kitap okumayan öğrencilerin yeni nesil soru çözebildikleri de oluyor fakat bu ortalamanın çok altındadır. Düzenli kitap okuyan öğrenciler yorumlama alışkanlığı ve en önemlisi soru kalıbına olan alışkanlığı ile ön plana çıkar. Bu nedenle yeni nesil sorularana alışkın olmaları için öğrencilere düzenli kitap okumaları yaptırmalıyız.

Yeni Nesil Sorularının Öğrenciler Ve Veliler Üzerinde Etkileri

Öğrenciler problemler çözerken, üst düzey düşünme yeteneklerini geliştirerek, yaratıcı ve daha sabırlı bir davranış sergilerler, ayrıca iletişim kurmayı da muhakeme yeteneklerini kullanarak öğrenirler. Yeni nesil problemler, yalnızca problem çözme yeteneklerini sağlamak için değil, güdülenme ,dikkat ve matematiğin öğrenilmesini de sağlarlar.

Yeni nesil soruları daha önceki yıllara göre bilgi odaklı değildir. Yorum gerektirir, dikkat gerektirir görsellerle ile desteklenir. Uzun bir soru tipidir.

Yeni nesil sorular, öğrencilere hedeflenen becerileri kazandırmayı hedefler , öğrencinin bir problemi çözerken, problemin var olan durumunu kendi deneyimleriyle ilişkilendirebilmesine imkân tanıyan soru tipleridir, bilindik objektif testlerle ölçülmesi zor olan üst düzey düşünme becerilerini ölçmeye yarayan sorular olarak bilinmektedir.Görüldüğü zaman uzunluğundan ya da görselden dolayı öğrencilere zor gelmektedir ve bir çok öğrenci bu soru tipleriyle karşılaştığı esnada pas geçmekte. Bu önyargı beynin o yeni nesil sorularını zor olarak algılanmasına sebep olur bunun da öğrencilerin psikolojik olaral kötü etkileri hissedilir. Öğrencinin psikolojisinin kötü olması durumunda girdiği gerek deneme sınavlarında gerek de Millî Eğitim Bakanlığının düzenlemiş olduğu sınavlarda soruların onlara zor gözükmesinden kaynaklı yanlış artışı vardır.

Öğretmen ve öğrencilerin bu sorularda zorlanmalarının en temel sebebepleri nden bir tanesi içinde,farklı soru tiplerine alışık olmadıkları görülür ve aynı zamanda öğrencinin yeni nesil sorular üzerine bol bol pratik yapılarak en zor soru tiplerine kendilerini alıştırmaları gerektiği öngörülüyor.

Hayatımızın bazı dönemlerinde yaşadığımız olumsuz durumlara olumlu yönden bakmak gerektiğini yada bakmaya çalışmak psikolojik olarak bizleri rahatlatır bir yönden ,bazen hayat felsefemiz olmuştur. Yeni nesil sorulara da bu şekilde bakmamız gerek. Çocuklarımızı ,öğrencilerimizi yeni nesil sorulara alıştırarak aslında problem çözme yeteneklerini,dikkat becerilerini ve en önemlisi gelecekte yaşadığı problemler karşısında kendisini ifade etme yeteneği kazanacağını yadsıyamayız.

 

MENTÖR

Suna Yıldırım

Sizi Arayalım

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız

Bize Ulaşın

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Konu
Mesajınız