Etkin Eğitim Kurumları
Etkin Eğitim Kurumları
Blog

Dil Edinim Sürecini Okul Dışında Nasıl Destekleyebiliriz?

Dil öğrenmek insanların agulama döneminden tam cümle kurabilme evresine kadar geçirdiği sürecin genel olarak ifadesidir. Başka bir dil ediniminde de bu doğallığı sunup, İngilizce kullanılabilecek doğal ortamlar oluşturulduğunda öğrenmek kaçınılmaz olacaktır.

“Yeni Dil Öğrenme Yaklaşımları”

1) KLİŞELERİ YIKMAK

1. Klişeleri Yıkmak İngilizce ya da öğrenilen herhangi bir dil, çoğu inanç sisteminin aksine ders olarak görülmemelidir. Çalışma yöntemleri de bu sebeple test çözmek, ezber yapmak, defterden konu tekrar etmek gibi yöntemler olmamalıdır. Seneler boyunca süren müfredat temelli İngilizce öğrenme çalışmalarının somut örnekleri, “am,is,are” yapısını hala hatırlayan ancak “anlıyorum ama konuşamıyorum.” diyen insanlardır. İngilizce öğrenmek isteyen herkesi yönlendirmemiz gereken ilk yöntem yapabileceğine dair inanç vermek, özgüven oluşturmaktır. Eleştirel, her hatayı düzelten ve sürekli tedirgin yaklaşan bir eğitim bakış açısıyla dil öğrenmek ve bu dili üretmek oldukça zordur.Dil öğrenen kişinin kendini hakim hissettiği alanlar ve ilgi düzeyi, konuşma becerisi kazandırılacak ilk ilke olarak ele alınmalıdır. Dil öğreniminde en büyük etken kaçınılmaz olarak öğretmendir. Öğretmen dil öğrenen kişinin öğrenme amacının oluşmasını, bu amaç doğrultusunda pragmatiklik ilkesiyle öğrenilen dilin amacına uygun kullanılmasını sağlayacak kişidir.Bu sebeple öğretmen, öğrenci için içten güdülenme ve örnek alma kriterlerini sağlarsa öğrenme çok daha hızlı gerçekleşecektir. İçsel motivasyon olmadan öğrenme gerçekleşmeyecektir.Bu sebeple, öğrenilen konu eğlenceli, ilginç ve anlamlı hale getirilmelidir.

2) DİL ÖĞRENİMİNDE MOTİVASYON VE GÜDÜLEME

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin yaptığı araştırmalara göre dil ediniminde velilerin evde uygulayabilecekleri motivasyon teknikleri şöyle özetlenebilir: • “Her çocuk farklı öğrenme güdüleri ve yetenekleri taşır. Bazıları açıklamaları, dinlemeyi ve tartışmayı; bazıları diyagramlara ve resimlere bakmayı ; bazıları da aktif olarak denemeyi ve yaratıcılık sürecini benimser. Çocuğunuz için en etkili yöntemi gözlemleyebilirsiniz, başarı motivasyon oluşturacaktır.” • “Herkes gibi çocuklar da belirli alanlarda “iyi” olmak ve ebeveynlerinin onlarla gurur duymasını ister. Başarı duygusu yaratmaları için onları başarı oldukları alanlarda övebilir, “risk” aldıklarında onları teşvik edebilirsiniz. Hataları, öğrenme fırsatlarına dönüştürmelerine bu yöntemle yardımcı olabiliriz.” • “Birlikte yaptığınız bir dil aktivitesini kaydetmeyi veya çocuğunuzun yapmaktan keyif aldığı başka bir etkinliği videoya çekmeyi deneyebilirsiniz. Etkinliği tekrar yapmak için takvime bir tarih koyup, ardından iki iş parçasını karşılaştırıp böylece çocuğunuzun başarılarına odaklanın. Bu, çocuğunuza çalışmalarında nasıl geliştiğini göstermenin açık bir yoludur.

3) EVDE ÇALIŞIRKEN KULLANILACAK TEKNOLOJİLER

Dil öğreniminde çocuklarımıza ilgi alanlarını, en sevdiği oyunları ve aktiviteleri İngilizce olarak keşfetmeleri için birçok fırsat yaratmalıyız. Evde yaptığınız eğlenceli, çeşitli, dikkat çekici veya yaratıcı herhangi bir dil çalışması, izlenen video üzerine sorulan sorular, çocuğunuzun testlerine hazırlanmasına ve İngilizce dil becerilerini doğal, stressiz bir şekilde geliştirmesine yardımcı olacaktır. İngilizce dilini düzenli kullanmak için gerçek nedenlere sahip olmak, bu dili akıcı olarak konuşmakta çok yardımcı olur. Oyunlar öğrencilere dünyanın her yerinden sosyalleşebilecekleri farklı ortamlar sağlar. Teknolojinin dezavantajlarını dil öğreniminde lehimize kullanabilmek için, ebeveyn kontrolleri ve kişisel bilgi paylaşılmaması gerektiğini çocuklara her zaman hatırlatmalıyız.

 

Etkin Kolej İngilizce Zümre Başkanı

Elif Tek

Sizi Arayalım

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız

Bize Ulaşın

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Konu
Mesajınız