Etkin Eğitim Kurumları
Etkin Eğitim Kurumları
Blog

Matematik Oyunla Nasıl Sevdirilir ?

Merhaba oyuncu, buraya kadar geldiğine göre matematiğe ve oyunlara karşı bir ilgin olduğunu kabul ediyorum. O zaman eğer hazırsan görevini açıklama vakti geldi. Bu görev sırasında matematiğin seni, korkunç canavarların olduğu evrenden uzaklaştırarak sana oyunlar eşliğinde eğlenceli bir dünyaya kapılar açtığını göreceksin. Görevi tamamlarken ilk dikkat etmen gereken şey eğlenmeyi unutmamak. Görevimiz, matematik ve oyunun nasıl bir araya gelerek inanılmaz bir güce sahip olacağını bulmak.

Matematiksel eğitici oyunlar, belirli kurallar çerçevesi içerisinde, oyun mekanikleri ve elementleri ile oluşturulan, matematiksel kazanım ve içeriklere sahip etkinliklerdir (Samur ve Cömert,2022). Oldfield (1991), matematiksel oyunların bir veya birden fazla rakibe karşı oynandığı, kurallar tarafından yönetilen net bir yapıya sahip, birden fazla farklı bitiş noktasına sahip olabilen ve belirli matematiksel bilişsel hedeflere sahip olan aktiviteler olduğunu söylemiştir. Öğrenciler, merak duydukları ve ilgilerini çeken bir şeyi öğrenmeyi isterler. Bu öğrenme sürecinde, birey kendisi motive olduğu için ayrıca bir teşvik unsuruna gerek kalmamaktadır. (Gylnni Aultman ve Owens, 2005). Çocuklar, meşgul olduklarında, zorlandıklarında ve görevlerinden zevk aldıklarında öğrenmeye yanıt verirler. Öğrenciler, okula başladıklarında kendilerine sunulan birçok öğrenme etkinliğini ilgilerini çekmediği ve merak duymayacakları konular olduğu zaman sıkıcı ve hatta gereksiz bularak sahip oldukları yüksek öğrenme motivasyonunu, merak duygusunu ve soru sorma isteğini kaybetme noktasına geldiği söylenebilir (Cordova ve Lepper,1996). Bu noktada devreye giren eğitimciler, öğrencilerin ilgilerine ve öğrenme hızlarına uygun içerikler hazırlarken soyut kavramlarla bağlantılar kurup öğrenme ortamlarını oyunla oluşturduklarında öğrencilerin akışın içerisinde kaldıklarını ve daha verimli sonuçlara ulaştıklarını belirtmişlerdir (Samur ve Cömert,2022).

Bu bağlamda oluşturulan matematiksel oyunlar ile öğrencilerin problemleri çözmek için farklı stratejiler bulmaları ve sayıları anlamlandırmaları derinleştirmeleri sayesinde öğrencilerin stratejik matematiksel düşünmelerini teşvik eder niteliktedir. Matematiksel oyunlar, tekrar tekrar oynandığında öğrencilerin hesaplama akıcılığının gelişimini destekler. Matematiksel oyunlar, öğrenmeyi öğrenciler için eğlenceli, ilgi çekici ve motive edici hale getirir. Bu oyunları oynamak, çocuğunuzun matematik konusunda daha az endişeli hissetmesine yardımcı olabilir. Öğrencinin matematik ödevini yapması gerektiği zaman gelen korku ve endişe, matematiksel oyunlar ile pratik yaptırılarak giderilir. Böylece öğrencinin matematiğe karşı olan ön yargıları en aza indirgenir.

Matematiksel oyunlar sırasında, öğrencilerin aktif olmaları en önemli noktalardan birisidir. Sınıfla toplu oynanan ve sırayla oynanan oyunlarda öğrenciler her zaman aktif roldedirler. Bu sayede öğrencinin konuyu bilmemesinden veya soruyu yanlış cevaplama korkusundan kaynaklı derse katılma isteksizliği çözüme kavuşturulmuş olur. Matematiksel oyunlarda öğrenciler cevabı yanlış bilseler bile o esnada oyun akışı içerisinde oldukları için oyun içerisindeki görevi tamamlayabilmek ve eğlenebilmek için doğru cevabı bulmaya karşı daha hevesli davranmaktadırlar. Matematik oyunları, matematik alanında tarihsel olarak marjinalize edilmiş veya dışlanmış öğrenci grupları için coşku ve aidiyet duygusu oluşturmak için bir geçit görevi görür.

Matematik oyunları oynamanın temel faydalarından biri, kalıcılığının fazla olmasıdır. Öğrenciler, monoton anlatılan bir ders esnasında kolayca odağını kaybedebilmektedir. Ancak matematiksel oyunlar, içerisindeki oyun mekanikleri sayesinde öğretilen kavramlar arasındaki bağlantıyı daha sağlam bir şekilde kurar. Böylece öğrencilerin oyun esnasında odağının kaybolması engeller ve öğrenciyi aktif tutarak kalıcılığı arttırır.

Matematiksel oyunların faydalarını aynı zamanda şu alt başlıklar halinde inceleyebiliriz:

  • Anlamlı durumlar- Matematiksel becerilerin uygulanması oyunlar tarafından ortaya çıkartılabilir.
  • Motivasyon- Çocuklar, özgürce dahil olmayı ve oynamaktan zevk almayı seçer.
  • Olumlu tutum ve davranışlar- Oyunlar, başarısızlık ve hata korkusunu azaltarak benlik kavramı oluşturmak ve matematiğe karşı olumlu tutumlar geliştirmek için fırsatlar sağlar.
  • Artan öğrenme- Çocuklar arasındaki etkileşim, sezgisel fikirleri test etme fırsatları ve problem çözme stratejileri oyunlar yoluyla resmi etkinliklere göre daha fazla öğrenme fırsatı sunar.
  • Farklı seviyeler- Oyunlar, çocukların farklı düşünme düzeylerinde çalışmasına ve akran öğrenimine olanak tanır. Grubun içerisindeki çocuklardan herhangi birisi matematiksel kavramla ilk kez karşılaşıyorken bir başkası kavramla ilgili anlayışını geliştiriyor olabilir. Diğer öğrenci ise önceden öğrenilmiş matematiksel kavramlarını pekiştiriyor olabilir.
  • Değerlendirme- Çocukların düşünceleri, genellikle oyun sırasında yaptıkları eylemler ve kararlarla ortaya çıkar. Böylece öğretmen, tehdit edici olmayan bir durumda öğrenmeyi teşhis etme ve değerlendirme fırsatına sahip olur.
  • Ev ve okul- Matematiksel oyunlar, hem okul hem de ev için “uygulamalı” etkileşimli görevler sağlar.
  • Bağımsızlık- Çocuklar, öğretmenden bağımsız çalışabilir. Oyunun kuralları ve çocukların motivasyonu genellikle öğrencilerin göreve bağlı olarak hareket etmelerini sağlar.

Yapılan araştırmalar sonucunda matematiksel oyunlar ile işlenen matematik dersine katılan öğrencilerin geri dönüşlerinden bazıları şunlardır:

“Oyunları seviyorum çünkü matematikte zorlansam da herkes kadar zeki olduğumu hissediyorum.”

“Oynarken daha fazlasını öğrenebilirim.”

“Bu oyunları sürekli oynayabilme imkanımız olsaydı matematik çalışmaktan daha çok zevk alırdım.””

Haydi, Matematik ve Oyunla yeni evrenlere yelken açmaya!!!

 

ŞEKUFE KALKAN

Sizi Arayalım

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız

Bize Ulaşın

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Konu
Mesajınız