Etkin Eğitim Kurumları
Etkin Eğitim Kurumları
Blog

Sınav Ebeveyni Olmak

Ebeveyn olmak, bireyin kendi bütünlüğü üzerine kurulabilecek en güzel yapı taşlarından birisidir. Hayata farklı bir insan getirmek, onun birey olarak kabul edildiği anlamına gelmez. Ailenin çocuğu birey olarak yetiştirebilmesi için çok çeşitli aşamaların sağlıklı düzeyde tamamlanması gerekir. Bu aşamalardan bir tanesi de sınav dönemi ebeveynliğidir.

Çocuklarınız doğar, büyür, okula başlar ve zamanı geldiğinde sınavlarla karşı karşıya kalırlar. Sınava hazırlık süreci tüm aile bireylerini etkileyen ve sorumluluk yükleyen bir süreçtir. Sınava girecek olan çocuğunuz ise bu sürecin başrol oyuncusudur. Sınava girecek olan çocuğunuz ile yapılması gereken ilk şey hedef belirlemektir. Hedefi olmayan bir sınav öğrencisi rüzgarda savrulan yapraklara benzer. Çocuğunuzun neyi niçin yaptığını bilmesi ve hedefine yönelik çalışması onu güdüleyecek ve ihtiyaç duyduğu motivasyonu sağlayacaktır. Hedef belirlemeden sonra belki de en büyük öneme sahip olan konu ise çocuklarınıza sınava neden hazırlandığını detaylı olarak anlatmak gelir. Sınava ebeveynini mutlu etmek, kuzeninden daha yüksek net yapmak, öğretmenine mahcup olmamak gibi sebeplerle değil de hedeflerine ulaşmak ve geleceğine yön vermek amacıyla hazırlandığını çocuğunuzun anlamasını sağlamak gerekir. Fakat bu dönemin hassasiyetinin farkında olmalı ve davranışlarınızın da sözleriniz gibi ölçülü olmasına dikkat etmeli ve örtük mesajlarınızın her şeyin normal, yolunda ve kontrol altında olduğuna yönelik olması gerekmektedir. Ebeveyn olarak bu süreçte kaygılı olmanız normal bir durumdur fakat unutulmamalıdır ki sürecin en kaygılı bireyi ve ebeveyn desteğine gereksinim duyacak kişi sınava girecek olan öğrenci olacaktır. Yapılması gereken önce kendi kaygılarınızı kontrol altına almak ve belirli düzeyde kaygının normal olduğunu çocuklarınıza hissettirmektir. Çocuklarınızın kaygılarını ifade etmelerine izin vermeli ve bu zamana kadar olan başarılarını takdir edip onları cesaretlendirmelisiniz. Elinden geleni yaptığına eminim, şeklinde olumlu cümleler kurmak hem çocuğunuzun kendine olan güvenini artırır hem de çocuğunuzla aranızda olumlu bağlar kurulmasını ya da mevcut bağların desteklenmesini sağlar. Ebeveyn olarak çocuklarınızdan beklentilerinizin olması oldukça normaldir fakat beklentileriniz çocuklarınızın yapabilecekleri ile doğru orantılı olmalıdır. Yapabileceğinden fazla beklentiler çocuğunuzda kaygıyı artırır. Bu nedenle çocuklarınızı kıyaslamamalı, onları iyi tanımalı, güçlü ve zayıf yönlerini bilerek bu doğrultuda beklentiler oluşturmalısınız. Örneğin geçmişte kazandığı başarıları hatırlatmak sıradan ama etkili bir yöntemdir. Başarıya giden yolun çok çalışmaktan değil verimli çalışmaktan geçtiğini; verimli, düzenli, istikrarlı çalışmanın ve sosyal aktivitelere de yer veren bir programın kaygıyı azaltıp özgüveni artıracağını özellikle ebeveynler olarak unutmamalısınız. Geleceğini belirlemeye çalışan çocuklarınızın kaygılarını paylaşmalı ve aile içi bağları kuvvetlendirerek bu süreci fırsata dönüştürmelisiniz.

Sınava hazırlık süreci ebeveynler için de oldukça yorucu bir süreçtir. Sizler için de yorucu olan bu süreçte zorlandığınız her an yardım almaktan çekinmemelisiniz. Dünyada herkesin başarılı olabileceği bir iş bulunur, önemli olan insanda bulunan yeteneklerin ortaya çıkarılmasıdır. Her insan ayrı bir dünyadır, her dünya ise ayrı bir yaşamdır. Dokunabildiğimiz her yaşamın en sevdiği renklere boyanması, mutluluk ve başarı ile ışıldaması dileğiyle.

 

REHBER ÖĞRETMEN

GONCA ARICAN

Sizi Arayalım

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız

Bize Ulaşın

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Konu
Mesajınız