Akıllı telefonlar, herkes için erişilebilir bir internet insanları birbirine daha çok bağlayan ve iletişim halinde kalmalarına yarayan bir gelişme olarak hayatımıza girdi. Sonrasında bu gelişmeler beraberinde birçok yenilikle birlikte yeni alışkanlıklar da getirdi. Bu alışkanlıklar kullanım alanına göre bazı durumlarda bağımlılık seviyesine ulaşmış halde karşımıza çıkmaya başladı.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, birçok insanın zamanı daha verimli bir şekilde kullanması mümkün hale gelmiştir. Teknoloji, öğrenciler için de bilgiye kolayca ve hızlıca ulaştıkları bir kaynak haline geldi. Ayrıca, birçok öğrenci artık internet üzerinden ders çalışma imkanına sahip, bu sayede öğrenmek istediklerine her yerden ulaşıp zamanlarından tasarruf edebilirler. Bu durum olumlu anlamda zaman kazandırıyor gibi görünse de bilginin öğrenilmesi ve kalıcılığı açısından olumsuz bir etki yapıyor bunun yanı sıra öğrenilen bilgilerin arasında bağlantı kurmak, problem çözmek gibi becerileri geliştirmediği için çabuk unutulan bir hale gelmesine de neden oluyor. Özellikle, sosyal medya ve diğer çevrimiçi aktiviteler, zamanı çabucak tüketebilir ve öğrenmek için yeterli zaman bırakmayabilir. Bu nedenle, teknolojinin hayatımızdaki etkisini yönetmek için, zaman yönetimi becerilerini geliştirmek önemlidir. Bunun yanı sıra Öğrenciler için bilgi akışının çok fazla olduğu bir çağda edindiğimiz bilgilerin doğruluğu, güvenirliği bilgiye ulaşma hızı kadar önemlidir. Sınavlara hazırlık döneminde, zamanı doğru bir şekilde kullanmak, başarılı olmak için gereklidir.
Teknoloji, eğitim alanında da büyük bir etkiye sahiptir. Teknoloji, öğrencilerin öğrenme sürecini daha etkili ve verimli hale getirebilir. Örneğin, eğitim uygulamaları ve dijital kaynaklar, öğrencilerin daha fazla bilgiye erişmelerine ve öğrenme materyallerini daha interaktif hale getirmelerine olanak tanır. Ayrıca, teknolojinin eğitimdeki etkileri, eğitim sürecinin daha esnek hale gelmesine de yardımcı olabilir. Öğrenciler, online eğitim platformları ve diğer dijital araçlar sayesinde, kendi hızlarında öğrenebilir ve dersleri daha uygun bir zamanda takip edebilirler. Bununla birlikte, teknolojinin eğitimdeki etkileri, öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimleri üzerinde de etkili olabilir. Öğrenciler, teknolojinin yoğun kullanımı nedeniyle, yüz yüze iletişim ve diğer sosyal becerileri geliştirmekte zorlanabilirler. Ayrıca, eğitim uygulamaları ve dijital kaynaklar, öğrencilerin dikkatlerini dağıtabilir ve öğrenme sürecini olumsuz etkileyebilir.
Zaman yönetiminin özellikle sınavlara hazırlık döneminde bilinçli bir şekilde kullanılması gerekiyor. İyi bir zaman yönetimi becerisi kazanmak, elimizde olan teknolojiyi verimli bir şekilde kullanmak; yapılacak ya da öğrenilecek olan bilgilerin, eylemlerin belli bir planlana göre yapılması hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır. Zaman planlamasını doğru yapamayan öğrencilerin başarısızlık korkusu da artmaktadır.
Zaman yönetiminde en sık yapılan hatalardan biri de çoğunlukla disiplin kazanmayan öğrencinin erteleme davranışını sıklıkla yapıyor olmasıdır. Bu durumun teknoloji ile bağlantısı ise şu şekilde karşımıza çıkar. Uzun vadede hedeflerine ulaştıracak olan çalışma eylemi yerine anlık ödül, haz ve dopamin salgılatan oyunlara ya da eğlendiren içeriklere yönelmesi kısa vadeli kaçış olarak sıkça tercih edilir. Uzun vade de bu ertelemeler teknolojinin amacımıza hizmet eden bir durumdan çok zamanımızı bilinçsizce harcadığımız yerlere dönüşmesine sebep olur. Burada yapacağımız ilk şey hem öğrenci hem de birey olarak bu durumu fark etmektir. İkinci adım ise bir hedef belirlemek ve ona uygun davranışlara yönelmek olmalıdır. Bu hedef öğrenci için interneti ne için kullanıyorum. Şu an yaptığım eylem benim için faydalı mı? Şeklinde sorgulamalarla farkındalık kazandırarak değiştirilebilir.
Mentör:İlknur AKAR