Etkin Eğitim Kurumları
Etkin Eğitim Kurumları
Blog

Öğrenmeyi Öğrenmek

Öğrenmek hayatımızın her alanında önemlidir. Çünkü sürekli olarak yeni bilgiler edinerek gelişiriz. Öğrenme, öğrenciler için yeni bilgi ve beceriler kazandırırken akademik başarılarını arttırmak, kendilerine güvenmelerine ve gelecekteki hedeflerine ulaşmada yardımcı olur. Yetişkin bireylerin kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olur ve sorun çözme yeteneklerini arttırır. Toplumsal katılıma ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmayı kolaylaştırır. Dolayısıyla öğrenme yaşam boyu devam eden bir süreçtir ve bize her zaman yeni fırsatlar sunar.

Öğrenmeyi öğrenmek ise bu süreci daha etkili hale getirmek için yapılan bir çabadır. Aslında birçok insanın farkında olmadan yaptığı bir şeydir. Örneğin öğrenciler bir konuyu öğrenirken hangi öğrenme stratejilerinin kendisi için daha iyi çalıştığını belirleyebilir ve bu stratejileri gelecekteki öğrenme deneyimleri için kullanabilir. Öğrenmeyi öğrenmek öğrenme sürecini bilinçli bir şekilde yönetme ve geliştirme çabasıdır, bu da kişisel ve akademik başarı için çok önemli ve temel bir detaydır.

Daha etkili ve verimli bir öğrenmenin gerçekleşmesi içinde yaygın olan stratejiler şunlardır:

1.KENDİ YOLUNUZU BULUN

Öğrenme sürecinizde kaptığınız püf noktaları öğrenin. Hangi stratejiler sizin için en etkili? Belki de metinleri özetlemek ya da görsel hafızanızı kullanarak not almak daha iyi sonuçlar verir.

2.ÖĞRENME TARZINIZA UYGUN YAKLAŞIN

Kimi insanlar metinleri okurken not almayı sever, kimisi dinleyerek, kimisi yaşayarak, gözlemleyerek öğrenmeyi tercih eder. Görsel, işitsel, kinestetik öğrenme türlerine uygun stratejiler seçmek kalıcı öğrenmeyi beraberinde getirecektir.

3. SORUN, ARAŞTIRIN VE ÇÖZÜMLEYİN

Öğrenirken karşınıza çıkan sorunları birer fırsat olarak görün. Her bir sorun aslında yeni bir öğrenme fırsatı olabilir.

4.HAFIZA OYUNLARI OYNAYIN

Bilgiyi kalıcı hale getirmenin yollarından biri de bilgileri ezberlemek yerine onları hikayelerle ilişkilendirin veya ezberlemek için akıldan kalıcı kısaltmalar oluşturun. Hafıza sarayı yöntemiyle görsel hafızanızı kullanarak bilgileri daha kolay hatırlayabilirsiniz. 

Düşünün ki bir sarayınız var bu saray hafıza gücüyle oluşturduğunuz bir mekandır. Her bir odanın hatırlamak istediğiniz bilgileri temsil ettiğini düşünün. Örneğin bir oda matematik formülleri, bir diğeri tarih olayları ve bir başkası yabancı kelimelerle dolu olabilir. Bilgiyi hatırlamak için zihninizde bu sarayı dolaşırken odalara ve köşelere odaklanırsınız. Her odada bulunan nesneleri, resimleri veya sembolleri göz önünde canlandırarak bilgiyi hatırlarsınız. Bu görsel imgeler, bilgiyi ilişkilendirerek daha kolay hatırlamanıza yardımcı olur. Bu teknik en etkili yöntemlerden biridir çünkü insan beyni görsel bilgileri iyi işler.

5.PAYLAŞIN VE TARTIŞIN

Öğrendiklerinizi başkalarıyla paylaşmak bilgiyi pekiştirmenize ve eksik detayları fark etmenizde işe yarayacaktır. Başkalarının fikirlerini duymak ve kendi fikirlerinizi ifade etmek, öğrenme sürecinizi zenginleştirir.

6.KÜÇÜK ADIMLARLA İLERLEYİN

Diyelim ki büyük bir sınav için hazırlanıyorsunuz ve çok geniş bir konu yelpazesine sahipsiniz. Bu durumda konuyu küçük parçalara bölmek ve her bir parçayı ayrı ayrı ele almak daha etkili olabilir. Örneğin her gün belirli bir konu veya konu grubuna odaklanarak, büyük hedefinizi küçük yönetebilir parçalara bölebilirsiniz. Bu şekilde hedefe doğru istikrarlı bir ilerleme kaydedebilirsiniz.

7.ZAMANINIZI İYİ PLANLAYIN

Öğrenme süreciniz için bir zaman çizelgesi oluşturun. Belirli zaman aralıklarında dinlenme ve tekrar etme sürelerini de planınıza dahil edin. Örneğin pomodoro tekniğinden yararlanabilirsiniz.

8.MERAKINIZI CANLI TUTUN

Merak ettiğiniz konular üzerinde farklı şekillerde araştırmalar yapmak öğrenmeyi daha keyifli hale getirecektir. Nasıl ki görsel ağırlıklı öğrenmeye sahip öğrenciden sadece dinleyerek bilgileri aklında tutmasını bekleyemezsek,  işitsel stile sahip olan  öğrenciden  etkileşim olmadan tek başına ders çalışmasını,  kinestetik öğrenciden ise  herkesle aynı çalışma süresine bağlı kalmasını ve  saatlerce masanın başında ders çalışmasını bekleyemeyiz.

Unutmayın;

Her öğrenci özeldir ve her birimizin öğrenme tarzı farklıdır. Kendi öğrenme stilimizi keşfederek ve ona uygun stratejiler geliştirerek, potansiyelimizi en üst düzeye çıkarabilir ve başarıya giden yolculuğumuzda ilerleyebiliriz.

Sizi Arayalım

Adınız Soyadınız
Telefon Numaranız

Bize Ulaşın

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Konu
Mesajınız